top of page
  • Gintarė Sereikaitė

Keliautojas per objektyvą atskleidė Omano tradicijų grožį



Kviečiame susipažinti su Ali Akkaya – nepailstančiu nuotykių ieškotoju, atradusiu kelionių džiaugsmus ir iššūkius, kuriuos jis įamžina kameros objektyvu. Šiandieną Ali mielai dalinasi patirtimi, įžvalgomis ir atsiminimais, parsivežtais iš Omano ir ne tik!


Ali, susipažinkime! Papasakok daugiau apie save mūsų skaitytojams.


Aš gimiau Bursos mieste, Turkijoje. 1999 m. persikėliau į Stambulą studijuoti ir iki dabar ten gyvenu. Jaučiausi labai laimingas gyvendamas tokiame energijos kupiname ir gyvame mieste, kuris siūlo daug ką atrasti, tačiau po kurio laiko net ir Stambulo nebepakako. Ėmiau keliauti po visą Turkiją bei užsienį, o mano kamera nuolat buvo su manimi. 2015 m. įgijęs kompiuterių inžinerijos mokslų daktaro laipsnį, su savo mergina iškeliavau į 21-ą mėnesį trukusią kelionę po Aziją - patyrinėti ir susipažinti su įvairiomis kultūromis. Šiuo metu vis dar bandau grįžti į kasdienį gyvenimo ritmą po tokios ilgos, lėtos, tačiau intensyvios kelionės.


Kokios aplinkybės atvedė tave į Vilnių?


Aš vis dar gyvenu Stambule, tačiau nuo 2010 m. daugybę kartų lankiausi Vilniuje. Vilnius man yra lyg vaistas nuo Stambulo šurmulio. Vilnius, tai ramus, gražus, kupinas gamtos ir istorijos miestas.


Atskleisk, kaip ir kada susidomėjai fotografija. Kada pagavai savo pirmą kadrą?


Neprisimenu, kada pirmą kartą fotografavau, tačiau fotografija man brendo ir augo kartu su keliavimu. Kuo daugiau keliavau, kuo giliau tyrinėjau, mano alkis fotografijai augo. Iš techninės perspektyvos, mano pagrindinis interesas yra naktinis dangus ir astronomija. Kai lankiausi atokiose nutolusiose vietose, kurių neteršia šviesa (tiesa, kad dėl šviesos taršos nebeįmanoma grožėtis nakties dangumi nei mieste, nei užmiestyje) ir pamačiau naktinio dangaus grožį, panorau tai nufotografuoti. Ši techniškai sudėtinga užduotis padėjo man geriau suprasti ir išnaudoti savo fotografijos įrangą bei motyvavo mane ieškoti dar pažangesnių prietaisų.


Pasižiūrėjus tavo Instagram paskyrą pastebėjau, kad dominuojanti fotografijų tema yra gamta ir gyvūnai. Ar tai dalykai, kurie tave įkvepia ir kuriuos labiausiai mėgsti fotografuoti?


Dievinu stebėti ir tirti gyvenimą. Augalai, gyvūnai, žmonija, žemė, žvaigždės ir visa visata; visa tai yra mus supantis gyvenimas su kuriuo sąveikaujame. Ilgalaikis keliavimo būdas neskubant, suteikė man galimybę tapti akylesniu gyvenimo, besisukančio aplink mane, stebėtoju. Aš stengiuosi fotografuoti tam tikrą momentą, kuris pasakoja gyvenimišką istoriją. Mano kelionės metu, teko dažnai susidurti su gyvūnais, kurie buvo žmogaus kasdienybės, tradicijų, taip pat turizmo industrijos dalimi. Padariau išvadą, kad įtraukiamas turizmas ir pinigai, dažnai pastebima ir gyvūnų išnaudojimo atvejų. Net jei viskas atrodo nekaltai, aš patarčiau pagalvoti kelissyk prieš dalyvaujant bet kokioje turistams skirtoje atrakcijoje, įtraukiančioje gyvūnus. Aš supratau, kad fotografuojant gyvūnus jų natūralioje aplinkoje, taip yra suteikiamas šansas jiems “prabilti”.


Pakalbėkime apie tavo parodą “Omano tradicijų žavesys”, kuri šiuo metu vyksta Vilniaus UNESCO galerijoje. Kaip gimė idėja, surengti parodą būtent Vilniuje?


Tik grįžus iš kelionės po Aziją sužinojau, kad Lietuvos Nacionalinė UNESCO komisija teikia galimybę eksponuoti savo kūrinius Komisijos galerijoje, pačioje senamiesčio širdyje. Pamaniau, kad tai butų puiki vieta pasidalinti savo įspūdžiais iš tradicinės Omano šventės, vykstančios priešir per Aukos šventę. Aššpasiūliau idėją parodai apie tradicinį kupranugarių ir žirgų lenktynių renginį Omane, kuris UNESCO įtrauktas i Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, kuri buvo patvirtinta. Paroda buvo atidaryta gegužės 17 d. ir veiks iki birželio 14 d. Nacionalinės UNESCO Komisijos galerijoje. Šiparoda - man pirmoji.


Kokia yra šios parodos idėja, kurią nori perteikti?


Šia paroda, žiūrovui noriu pristatyti Omaną, jo kultūrą, šimtametes tradicijas ir svetingus žmones. Per šias nuotraukas aš dalinuosi savo pastebėjimais apie Omaną tikėdamasis, kad parodos lankytojai galės apčiuopti nors šiek tiek Omano grožio ir žavesio.


Kaip susidomėjai arabų šalimis ir jų tradicijomis? Ar Omanas buvo pirma aplankyta arabu šalis?


Religija stipriai įtakoja kultūrą ir tradicijas, tačiau tai ne vienintelis faktorius. Mane domina musulmonu dominuojamos šalys, nes jos man suteikia galimybę atpažinti ir palyginti ankstesniųjų religinių, politinių ir geografinių faktorių įtaką panašioms tradicijoms, kurias turime ir Turkijoje.Prieš prasidedant pilietiniam karui 2010 m., aš apie 10 dienu keliavau Sirijoje. Tai buvo nuostabi patirtis, esu dėkingas svetingiems vietos gyventojams. Labai skaudu liudyti Sirijos žmonių kančias. Tikiuosi, kad konfliktas greit pasibaigs ir Sirijos žmonės gyvens taikoje. Kelionės metu turėjau jungiamąjį skrydi per Bahreiną ir nusprendžiau išnaudoti šansą pasižvalgyti po miestą nors kelias valandas. Šis trumpas vizitas buvo pakankama patirtis patirti žmonių skleidžiama šiluma.Šiuo metu neturiu jokio konkretaus plano, bet būtų malonu sugrįžti į Bahreiną ilgesniam laikui.


Papasakok daugiau apie savo patirtis Omane. Kokiu nuotykiu patyrei kelionės metu?


Būdama moderni šalis, Omanas vis dar persmelktas šimtamečių tradicijų beveik visuose gyvenimo aspektuose. Omaniečiai didžiuojasi savo tradicijomis ir papročiais. Jie yra malonūs, atviri ir nepaprastai svetingi. Nesvarbu, ar miestuose ar kaimuose žmonės šiltai pasveikino mane kviesdami į savo namus, kuriuose vaišino tradicine Omano kava - kahwa, vietoje užaugintomis datulėmis ir tradiciniu desertu - halwa, noriai dalindamiesi istorijomis apie savo papročius ir kasdienį gyvenimą.Norėdami patyrinėti tolimesnes Omano vietoves, keliavome su keturiais ratais varomu automobiliu 28 dienas. Mes ketinome stovyklauti atokiose vietose, bet jau pirmąją naktį vos neprisėdau ant milžiniško skorpiono. Nors tolimesnės kelionės metu mes daugiau nematėme nei vieno skorpiono, vietovėse, kur nebuvo jokių apgyvendinimo paslaugų, mes pasirinkome nakvoti automobilyje.Vieną naktį mes praleidome pilyje, tačiau tai nebuvo "pilis - viešbutis", į kuri galite užsiregistruoti internetu. Mums pasitaikė galimybė aplankyti vieną iš daugybės įstabių Omano pilių prieš baigiantis lankymo valandoms. Pilies prižiūrėtojas mus maloniai pakvietė pasivaišinti omanietiška kava ir datulėmis. Kadangi pilis buvo atokioje ir nuo miesto nutolusioje vietovėje, prižiūrėtojas susirūpino dėl mūsų nakvynės ir pasiūlė pernakvoti pilyje. Šiek tiek padvejoję, nusprendėme priimti tokį malonų pasiūlymą. Kaip nurodyti, mes užrakinome duris išvidaus po to, kai prižiūrėtojas paliko patalpas ir mėgavomės gražiai apšviestu pilies interjeru.Nesu tikras, ar galiu tai atskleisti, tačiau kambarys pilies kieme turi slaptą komunikacijos mechanizmą. Išorinėje pilies sienoje yra nedidele anga, į kurią galėjai ką nors pašnibždėti ir žinia atsklis tiesiai į kambarį, kuriame buvome apsistoję. Tokia komunikacijos forma pilyje buvo naudojama kaip viešbučiuose esanti "žadinimo" paslauga.


Kokie tavo ateities planai ir tikslai? Galbūt planuoji dar vieną parodą?


Prieš apsistojant ties kita kelione, ašturiu nesuskaičiuojamą galybę nuotraukų ir vaizdo įrašų nuo praeitos kelionės, kurias turiu apdoroti. Taigi tai artimiausias mano tikslas šiuo metu, kuris gali paskatinti surengti ir dar vieną parodą. Kol kas turiu vieną idėją, susijusią su Turkija, kurią norėčiau išpildyti Vilniuje. Laikas parodys, ar pavyks ją įgyvendinti.


Koks tavo gyvenimo moto ir palinkėjimas mūsų skaitytojams?


Keliaukite! Ir darykite tai neskubėdami bei atsakingai.



21 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page