top of page
  • Gintarė Dulskytė

Grožis turi adresą - Omano Sultonato gamtos turtai



„Beauty has an address“ (liet. grožis turi adresą) būtent taip prisistato Omano Sultonatas. 75% jo sudaro dykuma, vyrauja dykumų ir pusdykumių augalija, tačiau šalyje gausu natūraliai susiformavusių, įvairių vandens baseinų bei kanjonų. Įvairūs vandens telkiniai įsispraudę tarp uolėtų kalnų vadinami „wadi“. Juose atgaivos nuo karščio ieško ir vietiniai gyventojai ir atvykusieji iš kitų kraštų.


Paprastai penktadieniais ir šeštadieniais (šios dienos Omane yra savaitgalis) populiarusis Wadi Shab gausus turistų ir vietinių norinčių pabūti gamtos prieglobstyje. Nemažai atvykstančių mašinomis ir iš kaimyninių Jungtinių Arabų Emyratų. Tačiau 2021 metų kovas – kitoks. Pusvalandžio žygis link pagrindinio Wadi Shab natūralaus baseino nustebina ramybe. Sutikti galima tik ten auginamų papajų, bananų, datulių palmių plantacijų prižiūrėtojus, bei keletą į peizažą įsiliejančių asiliukų, padedančių jiems su nešuliais.


„Wadi“ išvertus iš arabų kalbos reiškia upę. Nuo šio žodžio ir kilę kanjonų pavadinimai Omane. Vieni jų reikalauja bent minimalaus fizinio pasiruošimo. Norint juos pasiekti tenka žygiuoti ar palaipioti uolomis (pvz. Wadi Bimah). Kiti pasiekiami automobiliu ir yra vos kelių minučių pėsčiomis atstumu nutolę nuo pagrindinio kelio (Al Hinn Suplhur Spring, Wadi Al Hogain).


Dauguma vandens tvenkinių nustebina savo spalva. Netoliese BidBid miestelio esantis Al Hinn Suplhur Spring - natūralus, tarp uolų tyvuliuojantis vandens šaltinis išskirtinai žydros spalvos. Ją nulemia sieros nuosėdos dugne. Aplink vien tik pilkos uolos, mėlynas dangus ir neįtikėtina vandens žydrynė. Vietinių šeimos bei aplinkinių miestelių gyventojai atyksta jame išsimaudyti ar pasivaikščioti aplink. Kitas itin sodrių atspalvių, natūralus baseinas netoliese Rustaq miesto esantis Wadi Al Hogain. Jis itin lengvai prieinamas, dėl šios priežasties - gausiai lankomas. Visai greta jo - Omaniečių maldos namai mečetė, bei gyvenvietė. Nors ir spigina +30 laipsnių karštis, galima matyti susirinkusių šeimų piknikus, Omani vyrų kompanijas. Klausydami arabiškos muzikos jie maudosi ir linksminasi.


Mėgstantiems laiką leisti už miesto ribų ir pažinti šalį per gamtą, būtų sunku atsispirti ir Bandar Al Khayran Viewpoint. Vos 45 minutės kelio nuo sostinės Muskato ir galima grožėtis vaizdais į skirtingas Omano įlankas, mažesnius ir didesnius paplūdimius. Vieni iš jų prieinami, kiti pasiekiami tik vandens keliu, baidarėmis ar laivais. Žygiuojant per uolėtus kalnus nuo vienos įlankos iki kitos galima sutikti ir daugiau žygeivių entuziastų ar tradiciniais raštais margintose palapinėse apsistojusių Omaniečių kompanijas. Tai mėgstama vieta palydėti saulę vakarais, ar nakvoti po atviru dangumi vienoje iš įlankų. Nuo aukštesnių uolų galima pastebėti vandenyje plaukiojančius vėžlius. Net poros dienų neužtenka ištyrinėti visų paplūdimių ir įlankų, todėl vis norisi sugrįžti.


Omano Sultonatas gausus gamtos turtų. Frankinsence – vienas iš jų. Tai iš Bosvelija medžio, augančio Omano Sultonato pietuose, išgaunami sakai, kurie naudojami kaip smilkalai, kvepalai, tikima jų gydomosiomis savybėmis. Jų pritaikymas ir naudojimas kasdieniniame gyvenime vaizdžiai atspindi gamtos įtaką Omano kultūrai. Jais iškvėpintais namais pasitinkami svečiai, kvėpinami drabužiai. Jie neatsiejama svarbių ritualų bei švenčių dalis. Tikima, kad būtent Omane išgaunamas frankinsencas yra aukščiausios kokybės. Jo lengvai galima įsigyti tradiciniuose turguose ar prekybos centruose.


Kalnuotose Sultonato vietovėse - Jabal Al Akhdar dėl dažniau iškrentančio lietaus, auginami granatmedžiai bei kitas Omano pasididžiavimas - rožės. Jų žydėjimo sezonas prasideda Kovą ir tęsiasi iki Gegužės mėnesio pradžios, kuomet derlius nurenkamas ir tradiciniu senoviniu metodu gaminamas rožių vanduo. Jis naudojamas kosmetikoje bei kulinarijoje – gaminant tradicinį Omaniečių desertą halwą ar paskaninant gėrimus.


Gamtinės Omano Sultonato salygos tiesiogiai įtakoja vietinių gyventojų kultūrą bei gyvenimo būdą. Gamtos turtai plačiai pritaikomi ir naudojami kasdieną. Omano Sultonatas – dar nedaugelio atrastas, autentiškas, jo gamta mažai paliesta, turtinga ir unikali savo paprastumu, todėl nepaliauja stebinti ir nepalieka abejingų.



175 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page