top of page

Pavasario paskaitų ciklas: Artimųjų Rytų kultūros bruožai

Kiekvieną penktadienį 18:30 val Artimųjų Rytų specialistai per „Microsoft Teams“ platformą skaito paskaitas, skirtas pagrindiniams Artimųjų Rytų kultūros bruožams pažinti. Aptariamos ne tik islamo religijos ištakos, pagrindiniai principai bei raiška dabartiniame pasaulyje, bet ir tradicinė bei šiuolaikinė kultūra ir kasdienybė.

Vienos paskaitos trukmė: 50min + 20min diskusija

Vienos paskaitos kaina: 10 eur

Perkant vienam asmeniui paskaitų paketą (13 paskaitų): 104 eur

Institucijai perkant grupei (3-8 žmonių) paskaitų paketą (13 paskaitų): 260 eur

Jei neturite galimybės dalyvauti paskaitoje, bet norite įsigyti paskaitą arba paketą, suteiksime prieigą prie duombazės ir turėsite galimybę peržiūrėti paskaitos įrašą bet kuriuo jums patogiu metu.

Pavedimą atlikti į:

VšĮ Arabų kultūros forumas

Saskaitos numeris: LT707300010149778533, AB Swedbank

Banko kodas: 73000

SWIFT: HABALT22

Pavedimo paskirtis: Paskaitos pavadinimas

Po registracijos ir atlikto apmokėjimo, mes jums išsiųsime paskaitos „Microsoft Teams“ nuorodą.

Iškilus klausimams, susisiekite: akforumas@gmail.com

Paskaitų tvarkaraštis:

03.03

Bibliniai pranašai Korane

Judaizmas, krikščionybė ir islamas – bendras šaknis turinčios abraomiškos religijos. Islamas Torą ir Senąjį bei Naująjį Testamentus pripažįsta kaip Dievo Žodį, tad nenuostabu, kad Korane daug kartų minimi Jėzus, Marija, Abraomas, Nojus ir kiti gerai žinomi bibliniai personažai. Paskaitoje aptarsime, kaip ir ką Koranas apie juos sako, kokias svarbiausias šių pranašų savybes pabrėžia, kokias pateikia naujas ir savitas istorines interpretacijas.

Lektorė: Maritana Larbi

10.03

Islamo architektūra ir dekoras

Paskaita skirta esminių islamo architektūros bruožų ir jų dekoro įvairovės skirtingose islamiškosios kultūros epochose aptarimui.

Lektorė: Milda Petkauskaitė

17.03

„Tūkstančio ir vienos nakties“ fenomenas
Paskaitoje bus aptariamas (ne)arabų pasakų rinkinio „Tūkstantis ir viena naktis“ fenomenas: analizuojama jo sudarymo ir leidybos raida, turinys ir sąšaukos su arabų-islamo pasauliu.

Lektorė: Ina Kiseliova-El Marassy

24.03

Apranga ir puošyba islame
Aprangai islamo kultūroje skiriama daug dėmesio. Mados tendencijos kito su naujų dinastijų ar kalifatų iškilimu. Paskaita skirta pagrindinių arabiškosios aprangos bruožų, jų puošybos elementų ir kaitos istorinėje perspektyvoje pristatymui.

Lektorė: Milda Petkauskaitė

31.03

Artimųjų Rytų muzikos instrumentai

Paskaitoje analizuosime Artimųjų Rytų instrumentus, jų techninius parametrus ir kitas ypatybes. Taip pat aptarsime Artimųjų Rytu instrumentų naudojimą vakarietiškoje muzikoje.

Lektorė: Safija Larbi

07.04

Požiūris į moters seksualumą islame: socialinės kontrolės ir atskirties mechanizmas per seksualinių santykių reguliavimą

Islamas yra religija, turinti pozityvią nuomonę apie žmogaus seksualumą ir lytinius santykius, tačiau išskirtinai moterų seksualumas matomas kaip destruktyvus, pavojingas ir keliantis chaosą (fitna) visuomenėje. Nors moterys pristatomos kaip seksualiai nepasotinamos, tačiau šeimos teisėje daugiausia pabrėžiama vyrų seksualinio patenkinimo svarba, nustumiant moters seksualumo klausimus į antrą planą. Paskaitoje bus apžvelgiama, kaip moters ir vyro seksualumo ir santykių reguliavimas pagal islamo normas skatina moters seksualinį ribojimą ir didina jų atskirtį socialinėje erdvėje. 

Lektorė: Gintarė Sereikaitė-Motiejūnė

14.04

Artimųjų Rytų krikščionys: nuo Umajadų iki Sirijos pilietinio karo

Paskaitoje bus aptariama Artimųjų Rytų krikščionių visuomenės ir kultūros raida nuo arabų užkariavimų iki nūdienos. Bus trumpai apžvelgta šios bendruomenės istorija, įvairovė, jos santykiai su musulmonais bei šios bendruomenės narių įnašas į arabų intelektualinę kultūrą.

Dr. Ernestas Jančenkas

21.04

Egiptas šiandien: religija, kultūra ir visuomenė

Paskaitoje bus kalbama šiuolaikinį (ne)turistinį Egiptą, ypač akcentuojant kultūros ir religijos veiksnių sąveiką bei atspindžius visuomenėje; glaustai aptariant socialinę struktūrą ir jos ypatybes; paneigiant kai kuriuos Vakarų pasaulyje įsitvirtinusius stereotipus.

Lektorė: Ina Kiseliova-El Marassy

28.04

Saudo Arabija: tarp tradicijos ir modernybės

Saudo Arabija mums žinoma kaip ganėtinai konservatyvi valstybė, tačiau pastaruoju metu vis dažniau girdime apie šalies atsivėrimą ir siekį tapti pasaulinio masto veikėja. Paskaitoje aptarsime, kaip šie iššūkiai dera su šalies tradicija ir modernybe.

Lektorė: Maritana Larbi

05.05

Požiūrio į homoseksualumą raida: nuo atviro požiūrio į homoerotinius santykius iki mirtimi baustino nusikaltimo

Šioje paskaitoje sužinosite, kaip istoriškai keitėsi požiūris į homoseksualumą islamiškoje visuomenėje bei su kokiais iššūkiais ir socialinėmis normomis homoseksualūs asmenys susiduria nuo viduramžių iki šiandienos. Nors homoseksualumo draudimas yra įsišaknijęs teologiniuose-juridiniuose viduramžių islamo teisės rinkiniuose, bet islamiški šaltiniai liudija, kad homoerotinis potraukis ir tam tikro tipo seksualinis aktyvumas tarp vyrų visada buvo būdingas arabų ir musulmonų visuomenių elementas, kuris niekada nebuvo aiškiai kriminalizuotas. Visgi šiandieną musulmoniškose visuomenėse homoseksualumas yra baustinas nusikaltimas tiek pagal religinę, tiek pagal valstybinę teisę.

Lektorė: Gintarė Sereikaitė Motiejūnė

12.05

Islamas ir kapitalizmas Viduržemio jūroje ir Indijos vandenyne

Paskaitoje bus siekiama nušviesti po arabų užkariavimų per kelis šimtmečius išsivysčiusį tarptautinės prekybos tinklą. Musulmonų jūreiviai iki kolonijinio laikotarpio dominavo Indijos vandenyne bei paliko ryškų pėdsaką šio vandenyno pakrantėse: nuo Rytų Afrikos suahelių kultūros iki Indonezijos. Paskaitoje taip pat trumpai apžvelgsime, kaip europiečių prekybos ryšiai su musulmonais Viduržemio jūros regione paveikė italų renesansą. 

Dr. Ernestas Jančenkas

19.05

Arabų kalbos dialektinė įvairovė: senųjų regiono kalbų atspindžių beieškant

Šiandieninė arabų kalba garsėja savo didžiule dialektine įvairove, kurioje, priklausomai nuo regiono, galima aptikti įvairių senovės kalbų - tokių kaip aramėjų, egiptiečių ar finikiečių - elementų. Paskaitoje pažvelgsime į kultūrinę ir istorinę šio reiškinio pusę: pakalbėsime apie tai, kaip ir kada nustota kalbėti senosiomis regiono kalbomis, kaip ir kada jos asimiliavosi ir koks arabų kalbos vaidmuo šiame procese.

Lektorius: Šarūnas Rinkevičius

26.05

Musulmonų etiketas

Etiketas – tai bendravimo ir elgesio taisyklės. Kitoniškos kultūros elgesio normos kartais gali sukelti prieštaringas emocijas – pavyzdžiui, Vilniaus centre pamačius ant kilimėlio besimeldžiantį musulmoną. Paskaitoje aptarsime įvairias musulmono etiketo normas: bendravimo, stalo etiketą bei laiko sampratą islame.

Lektorė: Maritana Larbi

bottom of page