• Milda Petkauskaitė

XIX amžiaus klasikas, kabinete patyręs Artimuosius Rytus

Ar esate girdėję apie nuotykių rašytoją, kuris taip detaliai, vaizdžiai ir tikroviškai aprašė dykumas, miestus, slėnius, kalnus, jūras ir upes, gentis, papročius, žmones Artimuosiuose Rytuose, bet nebuvo įkėlęs kojos į tuos kraštus? Didžiai nuostabai jis gyveno ne XXI amžiuje, kur visa informacija būtų prieinama virtualioje erdvėje ir net galima pasivaikščioti kitoje pasaulio pusėje Google žemėlapių programėlėje. Ši nuostabiai talentinga ir be galo kontroversiška asmenybė, tapusi vaikų nuotykių literatūros klasika – Karlas Majus.



Nors su juo susipažinau dar paauglystėje, visai nesenai atradau Karlą Majų iš naujo. Ilgų žiemos vakarą nuobodžiai tikrindama knygų lentyną pamačiau nedidelę knygelę - „Per laukinį Kurdistaną“. Turiu pripažinti, vien pavadinimas žadėjo nuotykių kupiną vakarą, jau senai norėjau patyrinėti man mažai pažįstamą kraštą, apipintą mitais ir legendomis apie painius genčių papročius, kraujo kerštą ir nepažintas tradicijas atokiose bendruomenėse.  Turiu pripažinti, net nepastebėjau, kaip atėjo naktis, vėliau ir rytas, o aš nebegalėjau atsitraukti ir mintimis išvykti iš Kurdistano, nesužinojus kaip baigsis lemtingas mūšis tarp Jezidų ir Osmanų turkų, ar Kara Ben Nemzi iš Germanistano karinė strategija bus veiksminga ir ar pavyks atlikti svarbiausią Jezidų religinę apeigą, uždarą ir niekad dar neaprašytą jokio pašaliečio.


Po šios knygos sekė trilogija – „Kelionė per Dykumą“, kur mano herojus Kara Ben Nemzi iš Germanistano ne tik pakliūna į sukto emyro nelaisvę Egipte, išgelbsti nuotaką, pagrobtą iš Turkų emyro haremo, bet ir apsilanko šventąjame musulmonų mieste – Mekoje, į kurį draudžiama įžengti bet kokiam kitatikiui.  Romano pasakotojas kalba pirmuoju asmeniu, priversdamas kartu išgyventi ir patirti nuotykį. Manoma, kad pats Karlas Majus įsikūnyja į Kara Ben Nemzį, kuriame realizuoja visus savo troškimus. Įspūdį taip pat palieka ne tik be galo įtraukiantis ir lengvas rašymo stilius, bet ir vietų, žmonių, tradicijų, maisto patiekalų aprašymų detalumas, o svarbiausia - pačių gyventojų mentaliteto suvokimo tikslumas.